Följ hjärntrappan vid hjärnskakning

Nu i veckan anordnas en konferens med fokus på hjärnskakningar inom idrotten. Folksam försäkrar nio av tio idrottare i Sverige, vilket gör att vi vet vilka idrottsskador som leder till långvariga besvär. Hjärnskakningar är en av de skadorna. Därför har vi  sedan 2012 utfört konsumenttester av cykel-, rid- och skidhjälmar för att påverka både standardiseringstester och så att tillverkarna producerar så bra hjälmar som möjligt. Tyvärr kommer idrottare dock drabbas av huvudskador och då är det otroligt viktigt att följa hjärntrappan så att man inte går tillbaka till idrotten för snabbt.

Folksam är sedan 2017 huvudsponsor och försäkringsgivare till Svenska Ridsportförbundet och tillsammans med Svenska Ridsportförbundet har vi en vision om att inga huvudskador ska leda till livslånga besvär. Sedan 2018 har Svenska Ridsportförbundet kommunicerat att vid en huvudskada ska en specifik hjärntrappa framtagen för ryttare användas. Tillsammans ville vi veta hur många som känner till denna och hur många som faktiskt har använt den. Med hjälp av magisterstudenten Elin Lundström gjorde vi en kartläggning via enkät för att få svar på frågan. Över hälften av medlemmarna kände till hjärntrappan men tyvärr var det bara lite drygt en av tio som använt hjärntrappan när de haft en hjärnskakning. Detta måste vi tillsammans ändra på! Sprid hjärntrappan och uppmana personer i din närhet att använda den om de drabbas av en huvudskada.

/Helena

En bra hjälm kan tyvärr inte skydda dig helt. Om du får en huvudskada – följ hjärntrappan!