Nytt ridhjälmstest

Se hit alla ryttare! Är hjälmen bra? Som alltid när vi testar hjälmar är det omöjligt att veta i förhand vilken hjälm som kommer bli bäst. Vad är det då som kännetecknar en säker ridhjälm? Priset är inte avgörande för hur bra hjälmen är – en av de dyraste hjälmarna hamnar i botten. Jämfört med tidigare tester (2014 och 2018) har nu fler ridhjälmar rotationsskydd vilket gör att hjälmarna skyddar bättre mot hjärnskador. Rätt val av ridhjälm kan vara skillnaden mellan att få en hjärnskakning eller inte. Men samtidigt är inte alla hjälmar med rotationsskydd bra. Det gäller att det är en robust och bra hjälm generellt.

Vi har testat 13 ridhjälmar för barn och vuxna och testet visar att det finns en stor spridning mellan de testade hjälmarnas skyddsförmåga. Totalt utmärker sig fem hjälmar i testet och får Folksams utmärkelse Bäst i test eller Bra val. Bäst i test är Charles Owen My Ps Wide Peak som är 40 procent bättre än medelhjälmen. Back on Track EQ3 Lynx Eventing, Back on Track EQ3 Pardus+ Skruv Smooth, OneK VG1 Avance MIPS och Uvex Exxential II MIPS får utmärkelsen Bra val. Samtliga dessa hjälmar är utrustade med rotationsskydd som minskar risken för hjärnskakning.

/Helena