Välj rätt bilbarnstol

Bara var tredje fyraåring åker bakåtvänt. Redan vid tre års ålder vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen. Detta trots att den nationella rekommendationen är att vända barnen först vid 4-5 års ålder. Den vanligaste anledningen till att föräldrar vänder barnet är att barnet har blivit för stort för stolen eller sitter för trångt. Den stora fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att huvudet bromsas upp tillsammans med resten av kroppen vid en kollision och belastningen på skalle och nacke är betydligt lägre än i en framåtvänd bilbarnstol. Risken att små barn skadas svårt eller dör är upp till fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd. Därför är det viktigt att inte vända barnet för tidigt.

Det viktigaste du som förälder kan göra är att lägga extra tid och energi på valet av stol när det är dags att köpa en bilbarnstol. Då är det viktigt att du väljer en bilbarnstol möjliggör bakåtvänt åkande upp till minst fyra års ålder. Det som utmärker de bästa bilbarnstolarna är framför allt att bilbarnstolen inte är vändbar, har hög stolsrygg och bra benutrymme. Allt detta kommer nämligen att öka chansen att barnet sitter bakåtvänd till rekommenderad ålder. En vändbarstol kan locka dig att vända barnet förtidigt eftersom du har redan stolen men framförallt är detta en stol som varken är optimerad för bakåtvänt eller framåtvänt åkande. Vi på Folksam har testat flera bilbarnstolar under åren och på vår hemsida kan du hitta några som vi rekommenderar. Det finns dock nya stolar som inte finns med. I helgen testade jag en stol som kom för knappt ett år sedan – Axkid One. En stol som möjliggör bakåtvänt åkande i samma stol från att barnet är nyfött till 125cm/23kg. Den var skjutbar vilket medför att ju äldre och större barnet blir så kommer benutrymmet öka. Dessutom är den byggd i material som gör den lätt och därmed är den i-Size godkänd upp till 23kg. Helt klart en stol som öppnar upp för bakåtvänt åkande länge! Det gillar jag!

/Helena