Nytt cykelhjälmstest ute!

Idag på internationella cykeldagen släpper vi på Folksam ett nytt cykelhjälmstest och i år har vi testat både barn- och vuxenhjälmar. Precis som förra året kommer vårt test även att lanseras i Storbritannien av The Road Safety Trust.

Testet visar i korthet:

  • Två av nio barnhjälmar och två av 15 vuxenhjälmar får Bra val och är därmed minst 15% bättre än genomsnittet och är bättre i samtliga ingående tester
  • Hjälmar med rotationsskydd, framförallt MIPS men det finns även andra system, har ökat markant och i årets test är det endast en utan rotationsskydd. Bland barnhjälmar har samtliga rotationsskydd. Dessa hjälmar är designade för att ta upp rotationsvåld, vilket hjärnan är känslig för, vid ett islag. Trots det stor skillnader mellan ingående hjälmar med rotationsskydd. Om en cyklist använder en av de sämsta är det fyra gånger högre risk för hjärnskakning än om cyklisten använder en av de  bästa.
  • Priset är inte avgörande för hur säker en hjälm är. Hjälmar som belönas med Folksams Bra val kostar från 430kr till 1600 kr där medelhjälmen i testet kostade över 1600 kr.
  • Dagens lagkrav är bristfälliga. Folksams test speglar vad som händer i hjärnan vid ett islag och hur bra hjälmen är att ta upp och reducera energin vid ett islag. En hjälm som uppfyller dagens krav som ställs på hjälmar kan ändå ge hjärnskada vid en olycka. En uppdatering av standardiseringstester kommer tidigast att ske i Europa 2024. Sverige har dock, via Svenska institutet för standarder, tagit över det europeiska sekretariatet för hjälmar generellt och därmed har vi i Sverige nu en mer ledande roll i hjälmstandardiseringen. Förhoppningen är att detta ska påskynda införandet av sneda islag.

Kanske dags att uppdatera din gamla hjälm? Titta då in på vår hemsida där hittar du även hjälmar som vi testat tidigare år. Totalt finns det 16 “Bra-val-hjälmar” att välja mellan.

/Helena