Felaktigt parkerade elsparkcyklar orsakar många olyckor

Ingen har väl undgått att media rapporterat om olyckor i samband med användning av elsparkcyklar. Vi på Folksam har tidigare studerat detta men eftersom det är ett relativt nytt fenomen så gäller det att fortsätta att gräva och se vad vi kan lära oss av de inträffade olyckorna. Nu har vi studerat alla olycksfall hos oss på Folksam där en person skadats i samband med elsparkcykelolycka under de senaste åren. Folksams data visar att i 13 % av fallen är det en annan trafikant, oftast cyklist eller fotgängare, som skadats. Vi tycker därför att både väghållare och uthyrare ska ta ett större ansvar kring hur elsparkcykeln parkeras när den inte används. I vår rapport hittar ni flera intressanta forskningsresultat. Läs och sprid gärna denna!

/Helena