Stora skillnader mellan cykelhjälmar, och dyrast är inte alltid bäst

I fredags släppte vi på Folksam ett nytt hjälmtest. Nytt för i år är att vi på Folksam genomförde testet med stöd från intresseorganisationen Road Safety Trust i Storbritannien och därmed har vi kunnat testa hela 27 st hjälmar och resultatet kommer även att sprida till konsumenter i Storbritannien. Vi på Folksam har sedan 2012 genomfört totalt tolv tester av cykel-, rid- och skidhjälmar. Andelen hjälmar med rotationsskydd har under denna period ökat kraftigt trots att det inte är något i certifieringstesterna för att få sälja en hjälm som kräver det. Här har vi som kunder en makt. Om vi bara väljer de hjälmar som är säkra kommer hjälmtillverkare att göra hjälmarna säkrare! Vi på Folksam hoppas att med årets test att ytterligare kunna öka påverkan på cykelhjälmstillverkarna och att standarden för hjälmar ändras så att även sneda islag ingår.

Testet visar i korthet:

– Fortfarande stor spridning mellan de testade hjälmarnas skyddsförmåga: 2-8 gånger lägre risk för hjärnskakning om en av de bästa hjälmarna används

– Priset inte är avgörande – Hjälmar som belönas med Folksams ”Bra val” kostar från 500 kr till 3200 kr

– Flera hjälmar med skydd mot rotationvåld (MIPS mfl) har ökat markant men alla ger inte optimalt skydd då en av de hjälmar som kommer sämst ut i årets test har just ett rotationsskydd.

Mer info hittar du på Folksams hemsida eller se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon som gjorde ett inslag om testet.

Helena