Husbilar

På Tylösandsseminariet 3-4 sept presenterade Folksam och Trafikverket resultaten från krockprov med husbilar. Några exempel på skillnader som utmärker en husbil jämfört med en säker personbil är, svårare att montera en bilbarnstol i en husbil, speciellt bakåtvända. Svårigheter att hitta fästpunkter för underförankringsband och fasta bord som hindrar framförallt bakåtvända bilbarnstolar. Krocktesterna visar också att chassit ger efter för mycket vilket orsakar stora okontrollerade rörelser i kupeutrymmet. Inredningen är heller inte anpassad för stora krockkrafter. Men det går att göra något åt problemet. En barnfamilj bör kontrollera att de bilbarnstolar som normalt används går att montera på ett riktigt sätt i husbilen. Ett lugnt körsätt minskar ju också risken att en olycka händer.  Tillverkarna kan också förbättra både utformningen av inredning och chassits förmåga att stå emot krockkrafter. Läs mer om testerna här.