Önskelista för att uppnå Nollvisionen

På morgonen idag var jag med i P4 Stockholm och pratade om hur vi ska uppfylla Nollvisionen – att ingen skadas allvarligt eller dör i trafiken. Förra året var becksvart då den positiva trenden med sjunkande antal dödsoffer i trafiken bröts. Det är därför mycket glädjande att andelen dödsolyckorna i trafiken minskat under året. Den utmaning som vi framförallt står inför är att få ner hastigheterna på våra vägar. Ungefär hälften av Sveriges bilister kör vanligen upp till 10 km/h över gällande hastighet. Och sämst i klassen är yrkesförarna med taxi och färdtjänst i botten. I 95% av fallen så kör taxichaufförerna för fort på en 30-sträcka! Totalt skull 80 liv per år kunna räddas om alla körde enligt gällande trafik. Mia Bryngelson frågade mig hur min önskelista för att kunna uppnå Nollvisionen ser ut. Så kul fråga och tänk vad häftigt om den skulle uppfyllas. Så här ser den ut:

  • Geofencing i städer så att endast de fordon som är säkra och de som släpper ut minst avgaser kan köra inne i staden
  • Att alla fordon utrustas med autobroms med detektion av fotgängare och cyklister
  • Att alla kör enligt gällande hastighet

Det viktigaste för att få igenom dessa önskningar är faktiskt att företagsledningar tar sitt ansvar och engagerar sig i trafiksäkerhet. Totalt ägs 58% av alla nya personbilar av en juridisk person. Om företag ställer rätt krav på vilka bilar som köps och att de sedan framförs på rätt sätt skulle innebära mycket!