Barnhjälmar med grönt spänne

Cykelhjälm barn och vuxen

I höstas tog vi på Folksam initiativ till att samla myndigheter och cykelaktörer för att diskutera det gröna spännet på småbarnshjälmar. Det fluktuerar rykten om att det gröna spännet inte skulle fungera i en cykelolycka. Under en längre tid har vi tillsammans med andra medlemmar såsom Konsumentverket, Transportstyrelsen och Svensk Cykel i den nationella standardiseringsgruppen för hjälmar arbetat med att förstå varför. Vi har låtit testa hjälmar med grönt spänne utifrån mer kritiska situationer men vi har kunnat konstatera att det gröna spännet fungerar som det ska – det vill säga skyddar barnet för att bli strypt om det fastnar i hjälmen + att det inte löser ut vid en vanlig cykelolycka. Med detta i ryggen kände vi på Folksam att det var dags att flytta positionerna och få fler att förstå varför det är viktigt med ett grönt spänne och att få konsumenter att efterfråga hjälmar med grönt spänne. Vi har nämligen noterat vid inköp av hjälmar till Folksams hjälmtester att det är svårt att hitta barnhjälmar med grönt spänne.

Hjälmar med grönt spänne används framförallt i Sverige. Vi kan inte förlita oss på att Europa driver utvecklingen så att det främjar säkerheten för barn i Sverige. Därför är det viktigt att vi står enade i Sverige för att bibehålla efterfrågan på hjälmar med grönt spänne. En hjälm med grönt spänne kan rädda liv och det är en del av vår svenska tradition att skydda barn i trafiken på bästa möjliga sätt. Barn fastnar fortfarande i hjälmar. Risken finns kvar, vilket påvisar nyttan av grönt spänne. Att vi nu står enade kring en gemensam rekommendation att barn ska använda hjälm med grönt spänne känns därför otroligt glädjande och befriande. Tillsammans kan vi rädda liv!Läs mer om den gemensamma rekommendationen i pressmeddelandet från Konsumentverket.

Här kan du läsa konsumentverkets pressmeddelande.