Vinterdäck

Dubb eller dubbfritt? Det är en fråga utan entydigt svar. Men Folksam kan leda dig på vägen vilken däcktyp man bör välja. I en stor del av Sverige rekommenderar vi nordiska dubbfria vinterdäck. Vår senaste undersökning visar att nordiska dubbfria vinterdäck i genomsnitt förbättrat sina bromsprestanda på is med 19% de senaste fem åren. Nordiska dubbfria däck är i genomsnitt mycket nära dubbdäckens prestanda på is och lika på snö. Kör man mycket på is har dock dubbdäcken fortfarande ett litet övertag.

Tänk också på att skillnaderna är stora mellan olika däckmodeller. Bland de nordiska dubbfria premium/mellanklassdäcken kan bromssträckan 50-0km/h på is, variera mellan 41-66m. Dubbdäcken i premium/mellanklass skiljer sig också åt en hel del i bromsprestanda på is, från 38m för det bästa till 55m för det sämsta.  Granska tidningarnas däcktester för att hitta de bättre däckmodellerna.

Hur mycket bättre har nyare däcktyper blivit? Kolla senaste undersökningen…

https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/i-trafiken/skadeforebyggande/valja-ratt-vinterdack