Val av däck viktigt även vid fyrhjulsdrift

Folksams nya biltest visar att bilar med fyrhjulsdrift har klart bättre framkomlighet på is än bilar med tvåhjulsdrift. Men vid hård inbromsning spelar fyrhjulsdrift eller tvåhjulsdrift ingen roll, då är det istället hastighet och val av vinterdäck som är viktigast för säkerheten.

Fyrhjulsdrift ger upp till tre gånger bättre framkomlighet på is

Vi accelererade på blankis med en Volvo V60 med fyrhjuls- respektive tvåhjulsdrift och olika typer av vinterdäck: dubbat av premium- och budgetmärke samt odubbat av premiummärke. Resultatet visar att fyrhjulsdrift ger upp till tre gånger bättre framkomlighet, beroende på vilket vinterdäck man använder.

Fyrhjulsdrivna bilar oftare inblandade i krockar vid högre hastigheter

Men ökad framkomlighet med fyrhjulsdrift kan också slå tillbaka. Förra året gjorde vi en studie kring 40 000 polisrapporterade olyckor i Sverige sedan 2003, där vi jämförde samma personbilar med och utan fyrhjulsdrift och även i kombination med antisladd. Den visade att olycksrisken för de fyrhjulsdrivna bilarna var lika stor som för de tvåhjulsdrivna, men de fyrhjulsdrivna hade i högre grad varit inblandade i krockar i högre hastigheter.

Däcken och inte fyrhjulsdriften avgör bromssträckan

En av anledningarna kan vara att fyrhjulsdrift kan maskera vägförhållanden och att förarna därmed invaggas i en falsk känsla av säkerhet. Detta syns tydligt i våra tester som visar att fyrhjulsdrift med dubbade budgetdäck har en något högre framkomlighet än tvåhjulsdrift med premium dubbdäck, men 20 procent längre bromssträcka. När du bromsar spelar fyrhjulsdrift ingen roll, utan det är däcken och hastigheten som avgör din bromssträcka.

/Matteo