Småbarnshjälmar ska alltid ha grönt spänne

Så har det hänt en tragisk olycka igen – ett barn fastnar och blir hängande i hjälmen under lek i en klätterställning. Pojken kämpar för sitt liv och hans pappa uppmanar andra föräldrar att kontrollera barnens cykelhjälmar så att de har ett grönt säkerhetsspänne. Ett grönt spänne löser ut om ett barn skulle fastna och bli hängande i hjälmen.

Efter Folksams cykelhjälmstest för ett par veckor sedan har jag fått ta emot flera mail angående just det gröna spännet. Vår rekommendation liksom Konsumentverket är att man till barn under 7 år ska välja en hjälm med grönt spänne. Bakgrunden till denna rekommendation är att det har förekommit flera tragiska olyckor där barn omkommit pga att de fastnat med hjälmen under lek. En vanlig cykelhjälm med svart spänne ska sitta kvar även om den utsätts för mycket stora krafter och har därför ett spänne som inte får lösa ut förrän vid 50 kilos belastning. Det gröna spännet löser däremot ut redan vid 9-14 kilos belastning och rycket när man blir hängande räcker till för att spännet ska lösa ut redan för små, lätta barn. Det gröna spännet löser däremot inte ut om barnet faller av cykeln och slår i marken. En småbarnshjälm med grönt spänne skyddar lika bra som en vanlig cykelhjälm.

Trots denna rekommendation och vetskap om att barn har fastnat och kommer att fastna i hjälmen vid lek finns det knappt några hjälmar med grönt spänne på marknaden. Vidare sprids det rykten om att det gröna spännet inte fungerar. En kvinna mailade mig förra veckan och ville ha råd vid val av hjälm. Det hon läst och hört var att det grönt spänne inte är tillräckligt i en trafikolycka. Blev väldigt förvånad av hennes mail och kontaktade därför Konsumentverket. De står fast vid sin rekommendation. Vad Konsumentverket och vad vi på Folksam känner till så har inget barn skadats allvarligt på grund av det gröna spännet fungerat felaktigt.

/Helena Stigson