Folksams cykelhjälmstest 2015

Idag på morgonen har TV4 haft ett inslag Folksams cykelhjälmstest som huvudnyhet. Vi har testat 18 cykelhjälmar för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden och endast fem kan vi rekommendera som Bra val.

Testet visar:

– De flesta hjälmar skulle behöva förbättras, men fem cykelhjälmar är klara vinnare och rekommenderas av Folksam som Bra val. Hövding 2.0, Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS och Spectra Urbana MIPS

– Hövding 2.0 fick bäst testresultat överlag. En begränsning med “airbaghjälmen” är att den inte skyddar då huvudet träffas direkt av ett föremål utan att cyklisten faller av cykeln, till exempel om huvudet träffar en gren eller skylt under cykelturen.

– Om olyckan är framme kan rätt val av hjälm vara skillnaden mellan att få en skall/hjärnskada eller inte

Vi har tillsammans med SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tagit fram en helt ny testmetod där vi testat både hjälmens stötupptagning och hjälmens skyddsförmåga i cykelolyckor med olika islagsvinklar.

Vi har gjort en film där vi berättar mer ingående om test.

/Helena