Fyrhjulsdrift ger falsk säkerhet

En ny studie från Folksam visar att fyrhjulsdrift inte ger större säkerhet i trafiken. Bilar med fyrhjulsdrift har samma olycksrisk som tvåhjulsdrivna, allt annat lika. Detta gäller oavsett väglag och oavsett om bilen har antisladd eller ej. Studien visar också indikationer på en oväntat negativ effekt – de fyrhjulsdrivna bilar har i större grad varit inblandade i krockar i högre hastigheter än liknande bilar utan fyrhjulsdrift.

En av anledningarna till den falska säkerhetskänslan kan vara att fyrhjulsdrift kan maskera vägförhållanden. Ett exempel på det är att en bil med fyrhjulsdrift accelererar iväg snabbare eftersom den har bra grepp när man gasar, men att föraren då inte uppfattar om väglaget är halt eller isigt. Om föraren därefter inte anpassar hastigheten efter väglaget och hamnar i ett akut läge, så har en fyrhjulsdriven bil fortfarande samma bromsträcka som en tvåhjulsdriven bil.

Mitt personliga råd till nybilsköparna är att de inte ska tro att trafiksäkerheten ökar med fyrhjulsdrift, däremot är det ett bra val om man behöver bra framkomlighet.

Matteo