Ifrågasatt test publicerat av Råd & Rön

Igår publicerade Råd & Rön en artikel som ifrågasätter cykelhjälmen Hövding. Uppgifterna kring själva testet är knapphändiga. Det som framgår är att den franska konsumenttidningen Que Choisir, som ingår i samma testorganisation som Råd & Rön, har testat Hövding utifrån den nuvarande standarden (SS-EN 1078). Hövding är en ny typ av cykelhjälm som blåses upp vid en olycka och fungerar som en krockkudde för huvudet. Testmetoden för cykelhjälm är designbegränsande då nuvarande standard (SS-EN 1078) är utformad för traditionella hjälmar och som tyvärr inte är tillämpbar för Hövding då den kräver en nacke som stöd under uppblåsningsfasen. I kommentarerna till texten i Råd & Rön hänvisas det till Folksams cykelhjälmstest 2012 där Hövding fick överlägset bäst resultat i slagprovet (3-4 gånger bättre än de traditionella cykelhjälmarna). Några specifika synpunkter på Råd & Röns text liksom de kommentarer som uppkommit:

  • Alla hjälmar som säljs på svenska marknaden, inklusive Hövding, är godkända där bl.a. test av islag mot trottoarkant ingår. Folksams primära mål med cykelhjälmstester var att komplettera gällande standard med tuffare tester, framför allt gällande rotationsvåld. Cykelolyckor med huvudislag kan ske mot många olika objekt och underlag. För att kunna jämföra hjälmarnas resultat krävs att metoden är robust och ger lika testvillkor för samtliga hjälmar. Därför valde vi att testa mot ett slätt underlag.
  • Testmetoden för cykelhjälm är designbegränsande då nuvarande standard (SS-EN 1078) är utformad för traditionella hjälmar och som tyvärr inte är tillämpbar för Hövding då den kräver en nacke som stöd under uppblåsningsfasen. Testhuvudet som används i standarden har ingen nacke. När vi på Folksam testade Hövding valde vi att testa en redan uppblåst hjälm för att komma runt problemet.
  • Största faran vid en cykelolycka med huvudislag är att hjärnan utsätts för rotationsvåld. I Folksams tester ingick rotationsprov i tre olika riktningar. Vi har inte testat Hövding för detta. Anledningen till detta är att hjälmen även här behöver stöd från nacke och axlarna. Självklart är det fullt möjligt att framöver göra detta men när vi planerade och utförde våra tester 2012 hade Hövding just lanserats på marknaden och uppgifter kring hur den kunde testas var knappa. Vi hade därför inte möjligheten att justera vår testprocedur. Vi hoppas att Hövding-hjälmen kommer att testas för rotationsvåld i framtiden.
  • En svaghet med Hövding är att den inte skyddar då huvudet träffas direkt av ett föremål utan att du faller av cykeln, exempelvis om huvudet träffar en gren under cykelturen eller om det faller ner en istapp. Dessa olyckor är dock väldigt ovanliga.
  • I det franska testet som Råd & Rön hänvisar till nämner de tiden för uppblåsning (382ms) av Hövding (men vi tror de menar tiden då den är helt uppblåst, alltså inklusive tiden före aktivering). Även här ger testmetoden ett missvisande resultat eftersom Hövding aktiveras av cyklistens kroppsrörelser vid en olycka. I tester som VTI genomfört där en cyklist blir påkörd av en bil löser Hövding ut vid ett tidigt skede långt innan huvudislag.

SP:s kommentar till Råd & Röns artikel.