Whiplashforskningen går framåt

Stort grattis till Astrid Linder på VTI, Sveriges Transportforskningsinsititut, som just fått ett stort forskningspris (EU Champions of transport research competition), till stor del baserat på ett EU-finansierat forskningsprojekt med syfte att få fram bättre whiplashskydd i bilar och som skyddar både kvinnor och män lika bra.  I projektet har förutom VTI även Chalmers, Volvo personvagnar och Folksam ingått tillsammans med 8 andra europeiska parter. En del i det projektet var att ta fram en datamodell av en kvinnlig krockdocka. Baserat på det har även en fysisk docka tagits fram som redan använts i ett antal krocktester. Krocktesterna ingår i två projekt som leds av Chalmers i Göteborg och som finansieras av Folksams forskningsfond. Projekten ska utvärdera varför vissa whiplashskydd är mindre effektiva för kvinnor. Vi ser med spänning fram emot resultaten från projekten.

Anders