Hur säker är bilen? and the winner is…

“Hur säker är bilen” är Folksams rankning av bilars krocksäkerhet och baseras på utfallet av verkliga olyckor. Högst betyg i årets rapport får Volvos modeller V70, S80, S60 och V60 från 2007 och framåt. Deras säkerhetsnivå är nära 60 procent högre än genomsnittsbilen samt 12 procentenheter bättre än tvåan på listan, Honda CRV 98-06.

Folksam hanterar varje år fler än 50 000 trafikskador. Detta arbete ger tillgång till en stor samlad kunskap om hur skador uppstår, hur de kan undvikas och begränsas. Vilken bil man färdas i har en avgörande betydelse för vilka konsekvenser en olycka får. Det är av engagemang för våra kunder och övriga bilister som vi tar fram “Hur säker är bilen”: efter pris är säkerhet den viktigaste faktorn vid val av bil och som försäkringsbolag känns det viktigt att kunna hjälpa människor med detta val!

Bland småbilarna är det glädjande att flera nya modeller uppvisar en hög säkerhet. Både Hyundai I30 07-11 och Kia Ceed 07-11 hamnade mycket nära toppklassen vad gäller säkerhet. Bland de allra minsta småbilarna kan vi konstatera att flera nyare bilar uppvisar en relativt hög säkerhetsnivå, såsom Skoda Fabia 07- och Ford Fiesta 09-.

Bland de säkerhetsmässigt mindre bra bilarna återfinns Toyota Starlet 97-98, Peugeot 405 88-96, och Honda Accord 86-93. Men även bilar av senare årsmodell såsom Opel Agila 00-07 Hyundai Accent (99-06) och Ford Fiesta 96-02 uppvisar en mycket låg säkerhet. Hela rankningslistan över säkra bilar samt rapporten med tabeller och diagram återfinns här:

www.folksam.se/hursakerarbilen

/Matteo