ABS på mc, braking news igen

Hej mc-kompisar!

I fredags presenterade vi en ny studie som visar att ABS-bromsar på mc minskar risken för bestående skador med 65 procent, jämfört med hojar utan ABS, allt annat lika. Om man ”översätter” det betyder detta att 13 dödsfall och 160 svåra olyckor skulle kunna undvikas varje år om alla hojar hade ABS.

 Enligt vår studie cirka 40 procent av skadorna förebyggdes helt med ABS-bromsar, och i resten av fallen var skadorna tydligt lindrigare. Men varför är ABS så effektiv? Vi tror att med ABS kan föraren optimera inbromsningen och öka stabiliteten, vilket i första hand kan förebygga olyckor men även ge ett bättre läge och en lägre kollisionshastighet om olyckan är väl framme.

Värt att notera att av de cirka 300 000 motorcyklar som rullar i Sverige så är endast omkring 55 000, det vill säga drygt 18 procent, utrustade med låsningsfria ABS-bromsar. Mellan 2008 och 2012 ökade nyförsäljningen av motorcyklar med ABS från 15 procent till 70 procent – McRF har gjort ett fantastiskt jobb. Från 2016 blir det obligatoriskt med låsningsfria bromsar på alla nya motorcyklar över 125 cc.

I fall någon undrade så kör jag en (jättefin) hoj med ABS, så kanske ses vi på vägarna!

Matteo

DSC_0226