”Braking” news: autobroms effektivare än man trodde

SF2009

I lördags presenterade vi en ny studie som visar att automatisk nödbroms har en mycket stor betydelse för bilsäkerhet i stadstrafiken. På vägar upp till 50 km/timme minskar bilisternas personskador vid påkörning bakifrån med hela 64 procent. I cirka 40 procent av fallen inträffade kollisionen ändå, men utan några personskador. Dessutom beräknas cirka 25 procent av olyckorna ha undvikits helt. Tidigare studier har framför allt visat den olycksundvikande effekten av autobroms. Nu vet vi att den skadereducerande effekten är ännu högre på grund av det minskade krockvåldet i de krockar som ändå sker.

Men tyvärr har bara 5%  av bilmodellerna automatisk nödbroms som standard i alla modellvarianter. Därför är det viktigt att ha koll på bilens utrustning innan man går och köper en. Här hittar du en lista över bilmodeller med automatisk nödbroms som standard eller tillval!

http://mb.cision.com/Public/1524/9392496/9a702f5f4ccfd8fb.pdf

/Matteo