Råd & Röns test av bilbarnstolarna bristfälligt

Krockprov bakåtvänd

Under våren presenterade Råd & Rön ett test av bilbarnstolar. Åter igen publicerar de ett test där merparten av bilbarnstolarna är framåtvända (7 bältesstolar, 1 bakåtvänd grupp 1 stol och två babyskydd). Det märks tydligt att testet är anpassat för övriga europeiska länder där endast barn upp till 1 år åker bakåtvänt. Att Råd & Rön dessutom sänker den enda stora bakåtvända stolen på grund av att den är besvärlig att montera är ett skämt. Vad hade de förväntat sig!? Om en stol skall kunna klara de belastningar som sker vid en krock när en tre-fyraåring sitter i bakåtvänd stol krävs det att den är monterad med bälte/isofix, stödben och underförankringsband. Själklart borde stolarna vara enklare att montera  men det är tyvärr så dagens stolar ser ut.

 Se även gammalt inlägg angående Råd & Röns tidigare barnsäkerhetstest.

/Helena Stigson