Filmer från cykelhjälmstest

Tänkte följa upp förra inlägget angående Folksams tester av cykelhjälmar och visa några filmer från krockproven.

Varför gjorde vi testerna? Vi ville se om det är fanns någon skillnad mellan de cykelhjälmar som finns på svenska marknaden. Alla hjälmar som testades uppfyller lagkraven som ställs på en cykelhjälm. Lagkraven är en förenkling av verkligheten och hjälmarna testas endast för rakt islag. När en cyklist kör omkull eller blir påkörd får cyklisten ofta ett snett islag mot huvudet. Ett snett islag resulterar i rotation av huvudet, vilket hjärnan är mycket känslig för.

För att bättre återspegla olycksförloppet vid en cykelolycka valde vi att sätta upp vår egen testmetod. I testerna ingick därför tre krocktester: krock mot bil, singelolycka med islag mot asfalt (det vill säga en cyklist kör omkull utan att någon annan varit inblandad) och så slagprov precis som vid lagkravstester men i en högre hastighet.

Här kan ni se filmer från krockproven:

Krocktest som simulerar att en cyklist blir påkörd av en bil

Krocktest som simulerar att en cykel kör omkull och slår huvudet i asfalten

Krocktest slagprov – rakt islag (som i lagkraven)