Säkra bilar

En ny version av “Hur säker är bilen?” som baseras på verkliga olyckor har just presenterats på en presskonferens i Tylösand. Återigen kom Toyota Avensis 03-08 i topp. Denna gång tillsammans med Volvo S60/V70/S80 98-06, båda ca 32% säkrare än genomsnittet i Sverige.

Det skiljer betydligt mer i bilars krocksäkerhet än de flesta är medvetna om. Moderna bilar (2005-09) är 80-90%  säkrare än bilar från tidigt 80-tal. Så det är vikigt att titta på säkerhetsnivån när man ska byta bil. Speciellt viktigt när man ska köpa småbilar.

Vi kan också konstatera att Euro NCAPs krocktester stämmer väl överens med resultat från verkliga olyckor. Bilar som fått 5 stjärnor i krocktesterna har ca 80% lägre dödsrisk än de som fått 2 stjärnor.

Hela billistan finns att se på Folksams hemsida .

/Anders