Posten glömde säkerheten!?

Läste i DN att Posten har valt 3000 Fiat Fiorino för sina brevbärare. En kartläggning av den bristfälliga säkerhetsnivån hos denna typ av transportfordon bloggades om tidigare i år. Postens val av Fiat är inget undantag.

Vilka säkerhetskriterier har ingått i upphandlingen undrar jag. Jämfört med Folksams säkerhetskrav för nya bilar missar Fiorino med råge kraven för vuxenkrockskydd, whiplashskydd och antisladdsystem. EuroNCAP gavs systermodellen Citroen Nemo undermåliga 3 stjärnor 2010.

På kritiken att antisladd saknades vid upphandlingen öppnar Bengt Appelqvist på Fiat med att det nu finns. Jag hoppas att han har rätt och att systemen går att få med i kommande leveranser. På Fiats danska hemsida saknar Fiorino antisladd, hoppas det inte stämmer. Till Postens försvar kan sägas att utbudet av bilar i denna kategori, med acceptabla miljö och säkerhetsegenskaper, är litet. Att Posten missar antisladd är fortfarande mycket illa då det trots allt finns tillverkare som erbjuder antisladd. Lika allvarlig är kritiken mot generalagenterna som fortfarande underlåter sig att utrusta sina skåpbilar med trivial säkerhetsutrustning.