Autobromssystem fungerar!

Förare av Volvo XC60, utrustad med autobromssystem ”City Safety”, är inblandade i färre olyckor än förare av likvärdiga SUV:ar utan detta system. Detta visar en amerikansk studie baserad på olycksstatistik av Highway Loss Data Institute (HLDI).

Vi på Folksam förstod tidigt potentialen av detta system och ger därför sedan ett drygt år tillbaka alla ägare av en bil med autobromssystem premierabatt. Ett system som bromsar bilen innan krock kommer att reducera materiella skador på bilen men framförallt minska lidandet för de inblandade. Baserat på egenskaperna i Volvos system ”City Safety” pekade våra teoretiska beräkningar på ca 30% minskning av whiplashskador med långvariga besvär. Den amerikanska studien visar nu liknande siffror, vilket är helt fantastiskt!

/Helena Stigson