Bättre sidokrockskydd krävs

Att vara över 60 år eller att ha en passagerare bredvid sig i framsätet innebär högre risk att skadas allvarligt i en sidokollision. Detta trots att bilen är utrustad med sidokrockkuddar och sidogardin. Det visar en studie som vi på Folksam gjort. Sudien presenterades på en internationell bilsäkerhetskonferens i Washington D.C. i mitten av juni och här är de viktigaste fynden:

– Att sitta i en bil med sidokrockskydd innebär 30% lägre risk att skadas än om man sitter i en bil utan sidokrockskydd

– Personer över 60 år löper 25% högre risk att skadas i en sidokollision

– Att ha en passagerare bredvid sig i framsätet innebär 45% högre risk att skadas

Att en bil med sidokrockskydd är bättre än en bil utan dessa skydd är ganska självklart. Och att människans kropp blir skörare med åldern är allmänt känt. Däremot att ha en passagerare bredvid sig i framsätet innebär en ökad risk är det nog inte så många som tänker på. Lösningen kan knappast bli att man sitter två i bilen det vill säga en vid ratten och en i baksätet. Här gäller det att bilindustrin utvecklar ett skyddssystem som fungerar mellan människorna i bilen! Dessutom behöver de nuvarande sidokrockskydden förbättras så att de även ger ett bra skydd för personer över 60 år.  

/Helena