Småbarnshjälmar ska alltid ha grönt spänne

Så har det hänt en tragisk olycka igen. Ett litet barn dör på grund av att hjälmen fastnar när barnet klättrar i ett träd och barnet kvävs. Hjälmen som skulle skydda vid pulkaåkningen ledde till döden.

Det hemska är att såna olyckor inte ska behöva ske. I åratal har det varit känt att småbarn behöver en annan typ av hjälm än vuxna. Barn gör annat än att cykla när de använder cykel, och åker inte bara pulka när de åker pulka. De leker och klättrar förstås och kan därför fastna och bli hängande i hjälmen. Cykling och pulkaåkning kräver hjälm, men fastnar man med en vanlig cykelhjälm eller lekhjälm och blir hängande, så löser inte spännet ut. Ett vanligt cykelhjälmsspänne får inte lösa ut under 50 kg belastning och det betyder att det inte löser ut om ett barn hänger fast i hakbandet.

Alla småbarnshjälmar ska ha grönt spänne eller hakband. Dessa löser ut redan vid 14-15 kg belastning och löser därför ut om barnet blir hängande i hakbandet. Rycket när man blir hängande räcker till för att spännet löser ut redan för små, lätta barn. Hjälmen sitter däremot fast i lägen där man slår i huvudet, så det är ingen risk att man förlorar skyddsförmåga.

Det är obegripligt att cykelhandlare, sportaffärer och andra som säljer hjälmar för barn fortsätter att sälja lekhjälmar och cykelhjälmar utan grönt spänne till små barn. Tillverkarna av hjälmar borde också göra något mindre lekhjälmar med grönt spänne. För pulkaåkning får man för de allra minsta barnen än så länge använda en cykelhjälm med grönt spänne.

Jag hoppas att detta tragiska dödsfall får handlare att tänka om och kommuner och andra huvudmän för dagis att se över sina riktlinjer för hjälmanvändning.