Autobroms inte bara i lyxbilar

Utveckling av bilar med automatiska bromssystem är snabb. Mercedes är en av de bilmärken som jobbar hårt med det. Hittills har det bara funnits i dyrare lyxmodeller. Men senare i år kommer såna system i kommande A-klass och B-klass modeller, men om det blir standardutrustning i Sverige återstår att se.
 
Mercedes uppskattar på basis av körsimulatortester att deras system kan förhindra 20% av alla påkörningar bakifrån och att de kan minska krockvåldet i ytterligare 25% av krockarna.
 
Autobroms är ett system vi tror mycket på. I höstas uppmärksammade vi det med ett press-seminarium. Baserat på egenskaperna i Volvos system City Safety pekade våra beräkningar på ca 30% minskning av whiplashskador med långvariga besvär, vilket ligger i linje med Mercedes uppskattade effekt.