Nattseende kamera i bilen

Under vintern har Folksams forskningsavdelningen provat bilkörning med nattkamera. Kameran som eftermonteras är ganska dyr och på displayen framträder varma objekt som ljusa. Systemet är helt passivt och analyserar inte vad sensorn ser. Den senare är den viktigaste bristen. Min egen reflektion är att det är svårt att hitta ett sätt att kontinuerligt slänga en blick på skärmen. Svårigheten är att från att ha sett de ljusa objekten på skärmen, göra en snabb analys genom vindrutan av vad nattkameran har sett.  För att det skall fungera bättre behöver föraren stöd av systemet med analysen som illustreras här av Autoliv. Dessa system är pga av kostnaden självklart inte det första man bockar för på tillbehörslistan om detta erbjuds. Men de flesta har väl minst en gång förvånats av hur kostnaderna för elektroniska produkter går ned, så blir det förmodligen även med nattkameror som idag kostar 25000-30000 kr. Autoliv arbetar även med vidareutveckling av nattkamera för att speciellt  kunna detektera fotgängare och bromsa automatiskt. Den största potentialen för nattkameror är sannolikt detektering av fotgängare (kolla presentation från Transportforum).