Säkra och hållbara bilar

Nu har vi presenterat årets lista med säkra bilar som har låg miljöpåverkan. 14% av bilparken klarar våra krav.

De flesta nya bilarna som köps i Sverige köps av företagen. Företagens bilinköp innebär alltså det största tillskottet till svenska bilflottan. Dessa bilar kommer att finnas på svenska vägarna i 15 år till. Det är alltså oerhört viktigt att dessa bilar är av högsta säkerhetsklass. Dessutom bör bilarna ha så låga utsläpp som möjligt.

 För att påverka vilka bilar som köps har vi skapat en egen policy “Säkert och hållbart” som ligger till grund för Folksams inköp av tjänste- och personalbilar samt hyrbilar. Policyn mynnar ut i en lista som innehåller bilar som klarar våra högt ställda säkerhetskrav och som har en låg miljöpåverkan. Det finns bilar i alla storleksklasser som klarar våra krav.

Nytt för i år är att vi också ställer krav på fotgängarskydd. Euro NCAP testar bilarnas förmåga att lindra skadeverkningarna om man kör på en fotgängare. De flesta biltillverkarna har hittills inte ansträngt sig nämnvärt när det gäller fotgängarskydd, men några har gjort det. För att påskynda utvecklingen är det viktigt att efterfråga bilar med bra fotgängarskydd.

En ny typ av skyddssystem vi också rekommenderar är autobroms. Det finns i dagsläget att få i ca 10 bilmodeller. Bland de bästa bilarna listan på “Säkert och hållbart” finns 2 bilar som går att få med autobroms, Toyota Prius och Volvo V70 Bi-fuel.

 Listan och kraven kan ses på vår hemsida.

 

Vill man läsa hur säkra och miljöpåverkande bilar svenska företag, kommuner, landsting och myndigheter köper, finns det i vår uppföljande studie “Tjänstebilsindex”, vars senaste rapport vår från 2010.