Köpa bil

Våren är av tradition en tid då vi av någon anledning ser över vårt bilinnehav och intresset för bilbyte väcks. Dags att börja planera om du skall köpa bil till våren. Det finns en hel del att tänka på när man skall köpa bil. Här skall du få några tips:

Vilka bilar är både snåla & säkra?

Om du har en seriös ambition att göra ett val av både säker och bränslesnål bil skall du börja med att titta på Folksams listor över nya bilar(2011 års ny-bilslista är här nu!) alternativt begagnade bilar. Ett vanligt tillvägagångssätt är nämligen att först välja bil och sedan kolla säkerheten. Det har till och med hänt att jag fått frågor från personer i bilhallen om säkerhetsnivån i samband med köpet. I våra listor har vi hjälpt dig att sovra och sammanställa de viktigaste säkerhets och miljöegenskaperna. Välj en bil från dessa listor som passar din plånbok och transportbehov. På Bilprovningens bilsmart.se kan du också få bilförslag utifrån ett antal parametrar som både innehåller säkerhet & miljö. Även om säkerhetsvalen är begränsade så är fördelen med bilsmart.se att den ger förslag på både nya & begagnade bilar. Fördelen med Folksams listor är att de är resultatet av säkerhet & miljökrav som vi själva bestämt och värderat för att du skall slippa göra de ganska komplicerade valen bland alla olika säkerhet & miljöegenskaper.

Vad skall bilen kosta?

Vad en bil bör kosta, både den du köper och ev skall sälja, kan du få hjälp med från tidningarna Teknikens Värld och Vi Bilägare (i papperstidningen nr2 2011) liksom på DN-motors hemsida eller bilpriser.se där du i de sistnämnda också får en mer precis prisnivå för en specifik bil. Köp inte ny bil i slutet på året, årsmodellen räknas som det år bilen registrerats vilket ensamt kan betyda en skillnad på flera tiotusentals kronor den dagen bilen skall bytas in. Värt att nämna är också konsumentverkets sida som hjälper dig med en enkel bilkalkyl för både ny och begagnad bil.

Bilens övriga egenskaper!?

Om du vill ha hjälp med åsikter om bilens egenskaper kan man smidigt titta på tidningarnas tester som ofta är tillgängliga på deras hemsidor varav några är Teknikens Värld, Vi Bilägare, Auto Motor och Sport. Teknikens Värld liksom Vi Bilägare fokuserar mer på bilen som ett tryggt och praktiskt transportmedel medan Auto Motor och Sport mer har tonvikten på ungdomlighet och sportighet. Vi Bilägare långtidstester och rostskyddsundersökningar ger en mycket bra bild över bilens kostnader och brister över tiden.

Inför köpet!

Konsumentverkets sida som ger dig också bra allmänna råd inför köpet. Om du är osäker på hur du undersöker bilen vid ett privatköp, ta hjälp av någon du känner eller betala för en opartisk undersökning, ett M-test hos Motormännen.