Allt större risk att barn dör i trafiken eller?

I går redovisade TV4-nyheterna att små barn löper en allt större risk att omkomma i trafikolyckor och anger att andelen treåringar som sitter rätt – bakåtvänt – har minskat med en tredjedel på några år och NTF skriver att 3-åringen är så gott som förlorad. Ingetdera är faktiskt sant. Vi gjorde en enkätundersökning 2008 som visade att 41% av 3-åringarna åker bakåtvänt (en fördubbling sedan 2003) och NTF visar till en egen enkätundersökning från 2009 som visade att 46% av 3-åringarna åker bakåtvänt. När NTF nu visar att 40% åker bakåtvänt så får inte jag ihop vare sig matematiken eller retoriken.

Så ska barn sitta fram till fyraårsåldern - Bakåtvänt

Att fokusera på att det är viktigt att åka bakåtvänt så länge som möjligt är nödvändigt. Det är fem gånger större risk för svåra skador för små barn som åker framåtvänt i förhållande till bakåtvänt. Det är förvisso ännu viktigare i dagens säkrare,  styvare bilar att åka bakåtvänt längre upp i åldrarna än i 70-80-talsbilar, men att skriva att 3-åringen är så gott som förlorad är skrämselpropaganda. Det tycker jag inte vi ska ägna oss åt!

Kom-i-håg-regler

  1. Bakåtvänt är 5 gånger säkrare än framåtvänt.
  2. Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone 4 års ålder.
  3. Tycker du underförankringsbanden är krångliga, välj en bakåtvänd stol där det inte behövs.  
  4. Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där för att få bättre plats för benen. Nyckelavstängning är tillförlitligt.
  5. Det är inte farligt att sitta med böjda ben.
  6. Stolen är urväxt när hjässan sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.