Bedrägeri Blocket

Om man söker på “bedrägeri Blocket” får man 347000 träffar med nyhetsartiklar, bloggar etc som sträcker sig många år tillbaks i tiden. Trots varnande artiklar fotsätter folk att låta sig luras. För någon månad sedan kopierades min bilannons på Blocket med mitt namn, bild på min bil och ett jättelågt pris. De spekulanter som svarade på annonsen via mail fick ett långt svar från en bedragare som öppnat ett Hotmailkonto i mitt namn varifrån svaret till spekulanten kom. I mailet beskrevs en mer eller mindre otrolig förklaring till varför bilen skulle säljas och det till ett pris mindre än hälften av marknadspriset, allt undertecknat med mitt namn och en engelsk adress (jag har självfallet aldrig bott i England). Den spekulant som svarade på mailet får en anmodan att betala handpenning i storleksordningen 30 000:- på ett konto. Bilen skulle då skickas fraktfritt med båt från England dit bedragaren påstår sig ha flyttat med sin bil. Har man inte då fattat att något är skumt kan det komma ytterligare en anmodan att betala 10 000:- för att få fraktbolaget att genomföra transporten. Hur mycket du än betalar in kommer någon bil aldrig att skickas. Om en annons ser för bra ut för att vara sann så är den i allmänhet det också. I en artikel i DN från september 2010 kan du läsa lite om vad som gör att du bör bli misstänksam. Det är tråkigt att behöva vara misstänksam men priset för naivitet och snabba klipp kan bli dyrt.