Autobroms effektivt säkerhetssystem

Bilars krocksäkerhet ökar kontinuerligt. Det framgår bland annat av vår undersökning “Hur säker är bilen?” som vi publicerar vart annat år. Risken att få en skada som leder till död eller invaliditet minskar med 1,5-2% per år.

Men nu har en ny generation säkerhetssystem introducerats som aktivt känner av omgivningen och varnar föraren om farliga olyckssituationer är nära. Dessa kommer sannolikt ha en stor betydelse för säkerheten. Det är system som känner av om man t ex håller på att köra in i en annan bil, köra på fotgängare och byta fil i ett farligt läge. Om föraren inte agerar träder vissa system in och aktivt nödbromsar bilen. Systemen kommer sannolikt få samma positiva effekt som krockkuddar och antisladdsystem.

Idag 20 oktober har vi på ett presseminarium gått igenom dessa nya säkerhetssystem och visat vilken effekt de. Allt kan ses på en inspelad web-sändning; 

 

Se Pressmeddelande och lista över bilar.