Automatiska bromssystem gör skillnad

Förra veckan var jag på ett internationellt möte med experter från bl.a. England, Tyskland och USA som handlar om hur man skall kunna utforma en testmetod för att visa hur väl automatiska bromssystem fungerar. Dessa system, som vi tror kommer att göra stor nytta när det gäller att reducera krockvåld, kommer inom några år att bli allt vanligare. En påskyndande faktor i införandet av dessa relativt dyra system är att visa den stora nyttan av systemen. Ett påtagligt exempel är det krocktest som BMW gjort i samarbete med tyska DEKRA, ett företag som utför tjänsteuppdrag inom fordonsindustrin. Med två 5-serie bilar har två EuroNCAp krockprov körts, med och utan automatiskt bromssystem. I den ena obromsade bilen träffas barriären i 64 km/h medan bilen med automatisk bromsning träffar i 40 km/h. Skillnaden är påtaglig, titta själv i senaste numret av tidningen Auto Motor & Sport.