Är en ny bil alltid ny?

Konkurrensen inom bilindustrin tvingar fram olika tillvägagångssätt för att kunna erbjuda kunderna fler bilmodeller till ett lägre pris. Ett sådant sätt är att dela sk plattformar mellan olika bilmodeller. För att ytterligare kunna skära utvecklingskostnader kan man göra som Dacia, man bygger en mellanklassbil baserad på förra generationen av Renault Megane 2003-2008, en bil som visserligen är ett bra begagnat val men som utvecklades i början av 2000. Mycket hinner hända på säkerhetsområdet på tio år. När Kias modell presenteras år 2011 kommer den med ett modernt skal men med ett innanmäte som redan från början har tio år på nacken. Det blir nog svårt att addera så mycket säkerhetsutrustning för att kompensera en i grunden gammal bilmodell. Som konsument gäller det att ta del av krocktestresultat innan man slår till, bländad av den moderna designen och det attraktiva priset.