Förarbevis Moped

Första säsongen är här efter de nyinförda reglerna för mopedförare. För den som inte vet måste den som skall köra moped klass II nu ha förarbevis om man fyllt 15år efter 1 okt 2009. Utbildningen som kostar ca 1800:- genomförs vid två tillfällen och ett tillfälle med praktisk körning på körgård. Förhoppningsvis kommer den införda utbildningen leda till bättre trafikbeteende men jag undrar om inte den största effekten på skadeantalet kommer bero på minskat antal mopeder. Med de nya utbildningskraven stiger nämligen kostnaderna. För klassII mopeder  handlar det om en inköpskostnad på mellan 5000-10000:-. För Klass I kostar körkortsutbildningen nästan 4000:-, mopeden mellan 10000-30000: – beroende på om den är ny eller begagnad, hjälm 700-2000:- och  till det en kostsam försäkring. Det har inte varit billigt med moped tidigare men frågan är om dessa ökade kostnader kommer att bromsa intresset. Skulle var intressant med synpunkter/erfarenheter från föräldrar vars barn provat på den nya förarbeviskursen (klassII)/körkortsutbildningen (klassI).