Var fjärde dödsolycka alkoholrelaterad

Igår morse när jag var på väg till Lidköping från lantstället blev jag stoppad av polisen i en alkoholkontroll. Att de stod där tidigt en söndagsmorgon på ett strategiskt bra ställe gladde mig då Polisen ofta kritiseras för att göra utandningsprov på vardagsmorgon då risken för alkoholrelaterade trafikolyckor är som minst. Alkoholpåverkade förare utgör endast 0.2% av det totala trafikflödet, vilket lätt kan upplevas som ett försummande litet problem. Om vi istället tittar på olycksstatistik inser vi snabbt att det dock är ett stort trafiksäkerhetsproblem. Var fjärde dödsolycka i bil skulle kunna undvikas genom att förhindra rattonykterhet. Polisens arbete tillsammans med satsningarna på tekniska lösningar såsom alkolås är därför oerhört viktiga för att kunna minimera antalet onyktra förare på våra vägar.