Kom ihåg hjälmen!

Tog cykeln till jobbet denna vackra vårmorgon och jag var inte ensam. Nu är äntligen cykelsäsongen här. Ett annat säkert vårtecken är att Stockholm stad för några veckor sedan rullade ut de populära lånecyklarna. Otroligt lätt och smidigt system!

Trafikforskare som jag är kunde jag inte låta bli att under min cykeltur registrera hjälmanvändningen. Även om användningen är relativt hög finns det helt klart en förbättringspotential. En studie som vi gjort på Folksam visar att av alla huvudskador som registrerades på akutmottagningar i landet hade ca 15% av cyklisterna hjälm. Ungefär hälften av huvudskadorna hade kunna undvikas med cykelhjälm. En vanlig missuppfattning är att cykelolyckor med personskador främst sker i kollision med bil, men över 70 % av alla skallskador inträffar vid singelolyckor, det vill säga då inget annat fordon är inblandat i olyckan. Totalt inträffar det cirka 3 500 huvudskador i samband med cykelolycka varje år. Det är närmare tre gånger fler än vad som inträffar på MC och moped tillsammans. Så kom ihåg att serva bromsar, fixa hjälm, ringklocka och bra reflexer nu när cykelsäsongen är här!