Säkra och bränslesnåla bilar

I måndags gick vi ut med ett pressmeddelande ang Folksams policy “Säkert och Hållbart” som omfattar krav på säkra och bränslesnåla bilar. Listan används som underlag till alla hyrbilar som våra kunder får som ersättningsbil vid en eventuell olycka. Dessutom används listan som underlag för våra tjänste och personalbilar. Många större uppköpare som kommuner, landsting och företag använder listan som mall för deras egna inköpspolicies.

Första gången vi gick ut med det var 1997. Det blev rätt stor uppståndelse från bilindustrin då som ifrågasatte hela idén. Nu är det 14:e gången vi ger ut den och bilindustrin har producerat både säkrare och bränslesnålare bilar. Säkerhetsmässigt har det skett en avsevärd förbätring. Bara mellan förra undersökningen över 2007 års inköpta bilar och årets undersökningen har andelen säkra bilar gått från 21% till 37%. Numera får de flesta bilmodellerna 5 stjärnor i EuroNCAPs krocktester.

I årets lista klarar 12 procent av årets bilmodeller både säkerhtes och miljökraven kraven. Kul att se att flera modeller från Volvo nu finns med snåla motorer. Volvo har ju alltid profilerat sig på säkerhet men kanske inte haft de snålaste motorerna. Även Ford har kommit med ett stort antal säkra och bränslesnåla modeller. De snålaste har också start och stopp funktion, vilket innebär att motorn stannar då man stannar för rött ljus och sätts igång då man rullar igen.

De bilar som köps idag kommer att rulla på våra vägar i många år och får därför stor inverkan på både säkerhet och miljö för lång tid framöver. Det är alltså viktigt att de nya bilar som säljs håller högsta säkerhetstandard och inte drar för mycket bränsle.  Om alla bilköpare valde någon av de bilar som vi rekommenderar så skulle åtminstone 30 liv räddas årligen och drygt 400 bilister skulle slippa invalidiserande skador varje år.

 Listan med alla godkända bilar finns på 

http://www.folksam.se/testergodarad/branyabilar