Vit vinter = färre olyckor!?

Sitter på tåget till Stockholm och läser en avhandling som försvarades så sent som i fredags. I Anna K Anderssons avhandlingen, Winter Road Conditions and Traffic Accidents in Sweden and UK, studeras trafikolyckor som skett vid olika väglag. Känns väldigt aktuellt med tanke på denna vita vinter! Lite intressant att andelen krockar är lägre under en vintrig vinter än under en mild vinter. Förklaringen till detta är bla att medelhastigheten sänkts – det finns studier som visat att medelhastigheten minskar med 7-25% vid dåligt väglag! En annan anledning är att snö och snövallar bromsar upp fordonet vid en kollision. Samtidigt vet vi att andelen olyckor som börjar med sladd ökar markant. När vi studerade alla dödsolyckor som skett under 2004 började 45% av olyckorna under vinterhalvåret med sladd. Dessa olyckor slutar ofta med en sidokollision, vilket kan få förödande konsekvenser. Som min kollega Maria skrev i hennes senaste inlägg är både olycksrisken och allvarhetsgraden lägre om bilen är utrustad med antisladdsystem.

Den vita vinter har givit färre olyckor, vilket visade sig då vinterstatistiken över dödsolyckor blev tillgänglig i veckan, se länken från SR.