Packa rätt till sportlovsresan – se sladdtestfilm

 Cirka 45% av alla dödsolyckor vintertid startar med en sladd. För att illustrera risken att få sladd med och utan full last liksom mellan bil med och utan antisladdsystem, genomfördes sladdtester på snöigt underlag SE FILM.

Resultat: Samma situation med och utan last visade dramatiska skillnader, särskilt i bil utan antisladdsystem. Packning plus passagerare gör att bilen betydligt lättare kommer i obalans och börjar sladda. I bilen med packning utan antisladd snurrar bilen av vägbanan. Även när den fullastade bilen är utrustad med antisladdsystem får bilen problem men lyckas häva situationen betydligt bättre jämfört med utan antisladd.

 Antisladdsystem är det bästa sättet att undvika livsfarliga sladdolyckor på snöiga vägar. Men även mängden last och hur man lastar spelar roll. Det är viktigt att hålla tung packning lågt och nära centrum av bilen. Dessutom bör man fundera på om allt måste med. Mat och dryck väger mycket och kanske kan inhandlas på plats istället för att släpas med hela vägen.