Säkrare sportlovsresa

Äntligen blev det av att köpa ny familjebil. Fast jag jobbar med trafiksäkerhet, är jag ingen bilfreak och byter inte bil jätteofta. Det leder ju till att utveckligen hinner ta några kliv mellan mina bilköp.

Den Passat jag köpte för åtta år sedan inför födelsen av mitt tredje barn valdes utifrån rymlighet i baksätet utöver säkerhet och bränsleförbrukning. Jag hade ett kriterium till också som inte kunde uppfyllas, avstängningsbar krockkudde fram. För att sitta vid inkopplad krockkudde ska man vara 140 cm lång.  Det gick inte att få ihop alla dessa krav. Det enda alternativet för baksätesrymlighetens skull var V70 som föll på bränsleförbrukningen. Sen dess har det kommit whiplashskydd och antisladdsystem för att nämna något. Passaten är relativt medelbilen inte längre lika säker som förut i vår säkerhetsklassning Hur Säker är bilen.

Men nu var det dags igen. Min man och jag gick till bilhallen för att göra baksätestestet på Toyota Avensis som vi hade bestämt oss för av säkerhets- och miljöskäl. Döm om vår förvåning när den inte klarade testet: Tre personer ska kunna sitta så rymligt bredvid varann till fjällen eller sommarstugan i Norge så man inte frestas att slåss hela tiden.

Granne med Toyotahandlarn ligger en Volvohandlare. Vi gick slokörade in för att jämföra baksätet. Och sedan fastnade vi. Det fanns ju dieselvarianter i begagnadhallen som drar mycket mindre soppa. Då klarar den våra bränslesnålhetskrav. Jippi. För säkerheten är ju i toppklass för V70 precis som för Avensis. Så nu ska vi åka på sportlov med antisladdsystem i bilen. Och det känns oerhört bra nu som det är halkbana från dörr till dörr.

Läs mer om antisladdsystem