Säkert att åka buss!?

Min normala resväg till jobbet är med tåg, det säkrasta landbaserade transportsättet. Vissa dagar som idag, när två pendeltåg i rad ställs in börjar man spana efter ett alternativt sätt att ta sig till jobbet. Dagens resa började med buss, ca 3mil till Lijeholmen. En pendeltågsperrong full med folk som vill med på en buss. När man kliver på bussen händer något. Passagerare, somliga säkert i min egen situation…har alltid bälte på sig när jag kör bil trots att jag inte krockat sedan jag fick körkort, sätter sig på bussen och ingen!!!! använder de trepunktsbälten som bussens alla stolar är utrustade med. Trots att jag aldrig råkat ut för en trafikolycka gör jag liksom många andra bedömningen att även om risken att råka ut för en trafikolycka med bilen så är konsekvenserna så olustiga att jag inte tar risken. Vad skiljer sig väsentligen den riskbedömning som man gör när man sätter sig på en buss. De där olyckorna som man läst om, just i samband med det vinterväder vi har nu,  med bussar som åkt av vägen eller krockat med andra tunga fordon med konsekvensen att passagerarna flyger handlöst i bussen eller i värsta fall flyger ut genom ett bussfönster. Upplevs risken för dessa olyckor som så otroligt mycket mindre så att man utan att blinka tar den? Är det objektiv riskbedömning eller mer ett socialt handlingmönster?