Snöfyllda trottoarer

Äntligen en vinter värd namnet med snö och kyla även för de som bor söder om Gävle. Det har dock fört med sig problem som delar av landet inte haft på ett bra tag. Oplogade trottoarer sedan december förra året. Bristande plogning har på sina ställen skapat stora problem för fotgängare att ta sig fram. Konfliktsituationer där fotgängare hellre väljer att gå mitt ute på körbanan ser jag fortfarande trots att det i detta området var veckor sedan det kom några större snömängder. Igår såg jag en pappa med sin barnvagn kämpandes på en smal trottoarremsa med decimeterdjup modd, på vippen att välta ut i körbanan. Förra veckan blev min son påkörd av en bilist vid ett hastighetsgupp med avsmalning med meterhöga snödrivor på vardera sida. Min son gick över hastighetsguppet och en bilist kom samtidigt och körde in i hans arm med backspegeln. Vem gjorde fel? Spelar egentligen ingen roll, fotgängaren drar alltid det kortaste strået.  Irritationen från både bilister och fotgängare är befogad men båda grupperna ser från sitt eget perspektiv och det är inte alltid som man kan räkna med att mötet mellan bil och fotgängare på körbanan sker i samförstånd.  Se därför till att att fastighetsägare och kommun skottar trottoarerna. Är det för mycket snö, kör bort den!