Barnsäkerhet i Eurotappning

Vi är konstiga i Sverige. Våra barn sitter bakåtvända jättelänge (tycker alla andra) och inte skadas de särskilt ofta i bilolyckor heller. Kanske det finns ett samband rent utav? Genom åren har jag hört hur många konstiga bortförklaringar från andra länders barnsäkerhetsexperter som helst: Barnen i vårt land mår illa att åka bakåtvänt, det funkar inte i vår kultur, vi måste först få barn att sitta fast i framåtvända stolar innan vi kan försöka vända dem, bakåtvända stolar är för fula, barn kan inte sitta med böjda knän. Eller som i Australien: vi har inga nackskador här. Nehej. Saken är den att alla tillgängliga fakta säger att det är minst fem gånger säkrare för små barn att åka bakåtvänt än framåtvänt. Just för att nacken är klen och huvudet tungt. Ingen forskare i hela världen har någonsin lyckats lägga fram en studie som visar på i närheten av samma skadereducerande effekt för framåtvänt som för bakåtvänt; 95%. Så svepskäl är det enda som återstår att ta till.

Nu pågår dock trots allt ett arbete att skapa ett nytt europeiskt godkännandeprov för bilbarnstolar där det så långt i förhandlingarna finns med nackmätningar. Och just nu finns det t.o.m. ett förbud inlagt att godkänna framåtvända stolar för barn yngre än 18 månader. Jag sitter med i arbetsgruppen som tar fram förslaget till nytt provningsreglemente tillsammans med fransmän, tyskar, spanjorer, engelskmän, holländare, japaner, amerikaner och svenskar och man får vässa sina argument om och om igen. Vi svenskar är de enda som har erfarenhet av att ha så stora barn bakåtvända. Och de andra ser så många problem.

Men det känns faktiskt hoppfullt. Men så är jag en obotlig optimist också då.