Reflex

reflexSå var det dags igen att knäppa fast de där små livräddarna på våra ytterplagg, reflexerna. Det är ett mysterium hur ett antal bilister, som kan skriva under på hur lätt det är att missa en fotgängare i stan en mörk regnig höstkväll, själva blir självlysande som fotgängare!? Varför annars är det så många som slarvar? Eller är de flesta osynliga svartklädda fotgängare som jag ser inte bilägare? Det är svårt att lyfta upp vikten av reflexanvändandet till en högre angelägenhetsgrad, speciellt i stadsmiljö. Utan att tänka efter tror nog många att gatubelysningen räcker för att göra fotgängaren synlig. Speciellt problematiskt blir det när fotgängare med sin nyvunna ”rättighet” att gå över övergångsstället inte söker ögonkontakt med bilisten innan promenaden över gatan. Jag upplevde detta så sent som igår. Kanske det är svårt att övertyga alla att använda de där dinglande reflexerna som gör hål i kläderna, fastnar i bussdörren och alltid ligger i fel jacka. Att slippa dessa olägenheter måste väl ändå väga upp risken att bli ett vårdpaket på någon av stadens sjukhus. Skämt åsido, kanske textilindustrin kan ta ett steg till när det gäller uppfinnandet av ”smarta” tyger med förmåga att reflektera ljus. Fram tills att mina svarta skor, byxor och jacka blir självlysande tror jag att jag kör med reflex.