Dubb eller dubbfritt?

Inte lätt att välja dubbfritt eller dubb-däck inför vintern. Är debatten klargörande för den som skall välja både miljöriktigt och säkert? Det känns lite som att välja mellan pest och kolera. I ett land med stora klimatvariationer som Sverige tror jag att det vore olyckligt med ett generellt dubbförbud. Jag tror med tanke på klimatet, inte att det är någon tillfällighet att DubbdäckTyskland har ett dubbförbud och Norge har ett avgiftssystem. En möjlighet att välja däcktyp bör finnas kvar, det som saknas är en nyanserad konstruktiv debatt som hjälper konsumenten att välja däck, att lyfta fram de mest betydelsefulla argumenten och guidelines hur man skall tänka. Nu finns det sannolikt en djupt rotad uppfattning att dubbdäcken passar alla användare. Trots högre pris, mer buller fortsätter många i övertygelse att välja dubb. Enligt nyligen gjorda tester MHF däcktest 2009 visar de på exempel att dubbdäckens fördelar ganska snabbt minskar med användandet, som om man köpte en bil vars antisladdsystem långsamt försämrades från dag 1. Hur stor denna skillnad kan vara visas i filmklippet Mönsterdjup. Själv skall jag från denna vinter köra dubbfritt, efter 20år med dubb. OK om det kostar en slant att få ned partikelnivåerna med dubbdäcksavgift men låt valmöjligheten finnas kvar.