Övningskörning en upplevelse för både förare och handledare

Övningskörning, en företeelse som många bilföÖvningskörningrare med nerverna utanför skinnet skyr som pesten. Den gröna skylten bak är som ett rött skynke för tjuren, kör över eller kör om. Jag har under en tid varit ute och övningskört med min son och fått ett förnyat perspektiv på bilkörning. Aldrig förr har jag upplevt hur illa många trafikanter kör. Förutom att strunta i trivialiteter som att visa vart man skall och att ständigt köra för fort i tron att trafikpolisen bötfäller den som kör under hastighetsbegränsningen så trycker dessa bilister på bakifrån i hopp att man skall skrämmas att fortsätta sin körutbildning på Legoland. Insikten om hur denna stress kändes när dessa rallyförare en gång övningskörde verkar vara som bortblåst. Likväl inser jag att det är lika lätt att ändra dessa förares beteende som att ändra jordens rotationshastighet. Övningskörningen har dock gett mig något nytt som jag som jag tror att alla skulle behöva ta del av. Detta nya är påminnelsen om att ingen trafikant har några rättigheter i trafiken utan bara skyldigheter. Jag känner mig mycket sporrad av att vara ett föredöme gentemot mina barn. Detta tankesätt hjälper mig att tänka på ett annorlunda sätt om en irriterande situation uppstår.

Låt mig ge ett exempel: Vi är ute och övningskör på landsväg. Efter ca 1km kommer en dansk långtradare ikapp oss på den slingrande 70-vägen med fartkameror. Efter ca två mil ligger långtradaren fortfarande tätt tätt bakom. Stressen och irritationen växer (i vår bil). Jag tappar till slut tålamodet och ber passageraren bak ringa trafikpolisen för att få stopp på detta fartvidunder (inte skall väl en dansk långtradare få tvinga oss att köra för fort??). Polisens svar blev inte vad jag tänkt mig men något jag har tagit till mig. Även om långtradaren gör sig skyldig till en lagöverträdelse så har du själv en skyldighet att agera så att en fara undviks eller minimeras. Visst låter det präktigt, men jag beslöt ändå att följa det han sa. Vi svängde av på en P-ficka och efter 20 sekunder var problemet löst. Det kändes mycket bra att inte ha provocerat fram någon ny situation som lätt hade kunnat uppstå när irritationen till slut hade pyst ut genom dörrlisterna. Att dansken hade en lika snabb kompis en kilometer längre bak är en annan historia.