Bakom alla siffror finns ett ansikte

Att jobba med trafiksäkerhet är att växla mellan distans och närhet. Ibland analyserar jag siffror och ibland känner jag i magen när jag identifierar mig med människorna när jag går på djupet i en olycka. Det är något av det som gör mitt jobb meningsfullt. Att i mitt lilla hörn få bidra med bättre förståelse för vad som leder till att vissa människor får livshotande skador och vissa inte.

Det är så lätt att tro att allt beror på slumpen eller att man får skylla sig själv. Men trafik pågår i ett system, som någon har utformat och någon ansvarar för ramarna för. Och då ska det tas hänsyn till att slumpen finns så att våra nära och kära kommer hem igen, hela och rena.

Ibland drabbar det extra nära. Min vän blev bara 49 år. Kvar sitter tonårsbarn, fru och alla andra nära och kära som försöker gå vidare på något vis.

Nollvisionen behövs.