Rapport från årsstämma i H&M 2017

Bolag: H&M

Var: Erling Perssonsalen, Karolinska Institutet, Solna

När: 10 maj

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor

H&M bjöd på muffins fri från gluten, laktos och socker.

Vad sa vd: Karl-Johan Persson talade om satsningarna för att göra det lättare för kunderna, så som mer flexibla e-handelslösningar med mobila betalningar, nya leveranssätt och möjligheter att exempelvis returnera en vara i butik som man köpt på nätet. 2016 lanserades en ny strategi för hållbarhetsarbetet. Så stora som H&M är så kan företaget vara med att bidra till högre efterfrågan på nya mer hållbara material, bättre arbetsvillkor osv. H&M arbetar med att få till rättvisa levnadslöner, med att ställa om till förnybar el och har som mål att ha en klimatpositiv värdekedja till 2040.

Vad sa ordförande: Stefan Persson berättade om sonen Karl Johans arbete under förra året. Han gick även in på att styrelsen diskuterat den nya hållbarhetsstrategin och andra hållbarhetsinitiativ. För att följa kunderna har H&M investerat mycket i ny teknik och bolaget kommer att fortsätta med det. Stefan Persson höll även ett tacktal till Melker Schörling som pga hälsoskäl lämnat styrelsen.

Vad frågade Folksam: 

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt är även att koppla hållbarhetsmålen till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Jag har förstått att H&M gör detta och jag undrar om vd kan berätta lite om hur det går till samt ge något exempel?

Vad svarade vd: 

Jag håller absolut med och det är en väl integrerad del i H&Ms mål och budgetprocesser och årets resultat utvärderas och ligger till grund för den totala ersättningen. Exempelvis har vi som mål att bara ha hållbara material till 2030. Där har den huvudansvariga produktionsfunktionen ett mål. Ett annat mål är att samla in kläder i butik och då sätter vi upp mål även i det fallet.

 

Omkring 850 aktieägare var på plats på H&Ms årsstämma

Vad sa revisionsutskottet: Ordförande talade en bra stund om både skattepolicy som ses som en hållbarhetsfråga och finns att finna på hemsidan. H&M har genomgått en iso-certifiering för skatt under 2016 och förbereder land-till-land-redovisning.

Övriga frågor: Många många frågor denna stämma och en del tyckande. Frågorna rörde alltifrån hållbart skinn och läder, barnarbete till enskilda begrepp i årsredovisningen som sågs som obegripliga. Tyckandet var till största del beröm men en aktieägare klagade på snålheten i att bara servera kaffe och bulle innan stämman.

 

Tweets från årsstämman:

“Enligt vd kan man tillverka konstläder av vindruvor. “En svensk innovation vi tror mkt på” #hm”

“En kvinnlig huvudrevisor, från E&Y. Inte ofta katten ser en kvinnlig revisor på stämmorna! #hm”

“En pensionerad arkitekt berömmer byggnaden o salen men säger att människorna här inne inte ser ut som #hm s modeller.”

 

/Emilie Westholm